We investeren
continu in onze
expertise
stiekem zijn we vakidioten!

Bewijsbeslag in het wild

October 8, 2013 - 12:16 pm

Mijn eerste actie als kersvers toegevoegd kandidaat-gerechtsdeurwaarder was het leggen van een omvangrijk bewijsbeslag. Met een hoogrode kleur, zwetende handen en een hart dat van spanning bijna uit mijn lijf sprong, stond ik al stotterend voor de verbijsterde directeur van een middelgroot bedrijf, die natuurlijk meteen zijn advocaat belde. Ik was zielsgelukkig dat mijn toenmalige patroon met me mee was gegaan en het in een vloeiende beweging van me overnam. Die dag heb ik een lesje tact, overtuigingskracht en doorpakken gehad.

Wat destijds nog een exoot onder de beslagen was, is inmiddels net zo ingeburgerd in het executie- en beslagrecht als de afhaalchinees in het Nederlandse straatbeeld. Na al die jaren kan ik inmiddels zeggen dat ik een veteraan ben als het gaat om bewijsbeslag. Of het nu gaat om het procedé voor een kunststof, indrukmakende koffiekopjes, schoenen en tassen die akelig veel op hun peperdure neefjes en nichtjes lijken, of een werknemer die wordt verdacht van het schenden van het relatiebeding en waarvan de gegevens op zijn computer moeten worden beslagen, ik heb het allemaal voorbij zien komen.

Het doet mijn hart altijd sneller kloppen, wanneer een advocaat belt met het verzoek mee te denken over het verzoekschrift. Het is telkens weer een uitdaging hoe het verzoekschrift zo kan worden opgesteld dat het beslag gelegd kan worden op de manier die hij en zijn cliënt voor ogen hebben en mee te denken om het beslag zo praktisch mogelijk te laten verlopen. Ik hoor regelmatig andere geluiden van collega-deurwaarders, wanneer zij op pad worden gestuurd met een verlof tot het leggen van conservatoir bewijsbeslag zonder dat daarin bijvoorbeeld is voorzien in een bewaarder. Je kunt dan als deurwaarder weinig anders dan het beslag zo goed en zo kwaad als het gaat leggen en vervolgens aan de advocaat uitleggen dat gezien het verzoekschrift en het daarop gegeven verlof er niet meer inzit.

Het meest omvangrijk zijn naar mijn idee toch altijd de bewijsbeslagen waarbij niet alleen de mogelijk inbreuk makende goederen uit de handel moeten worden genomen en in bewaring moeten worden gegeven, maar waarbij ook de gegevens digitaal en niet-digitaal zeker moeten worden gesteld. Terwijl je enerzijds bezig bent om ervoor te zorgen dat niets van de gegevens en goederen kan verdwijnen, ben je anderzijds veelal bezig om vaak via de advocaat van de beslagene medewerking te krijgen om het geheel wat soepeler te laten verlopen.

Hoewel goed voorbereid is de situatie ter plaatse vaak anders dan verwacht. Wat doe je bijvoorbeeld met de kunststof tonnen waarin de inbreuk makende producten zitten en die uit een daarvoor ontworpen ruimte moeten worden gehaald door speciaal daarvoor ontworpen apparatuur en de beslagene werkt niet mee? Dit maakt het bewijsbeslag zo interessant, maar vooral ook zo leuk. Hoeveel horrorscenario’s je van te voren ook bedenkt, de praktijk is altijd weer anders dan verwacht. Tact, inlevingsvermogen en goede voorbereiding zijn, wat mij betreft, net zo belangrijk als een verlof dat praktisch uitvoerbaar is.

De nieuwste ontwikkelingen betreffen niet de bewijsbeslagen op kinderstoelen of in het Verre Oosten geproduceerde onderbroeken die erg veel lijken op die van een duur merk, maar zijn juist de bewijsbeslagen op data. Wat te doen als beslag gelegd moet worden op gegevens die zich bevinden in de cloud?? Mag je zomaar beslag leggen als de gegevens vanuit Nederland bereikbaar zijn of moet er worden gekeken naar de plaats waar de server zich bevindt? Wat doe je als blijkt dat de server in India staat en het verlof niet zo duidelijk is als je had gehoopt? De afgelopen jaren zijn hierover al mondjesmaat uitspraken over, maar ik verwacht dat de jurisprudentie de komende jaren hierover alleen maar zal toenemen. De recente prejudiciële beslissing van de Hoge Raad over het bewijsbeslag beantwoordt de eerste vraag in ieder geval bevestigend[1].

Ik heb gemerkt dat als ik mijn ervaringen deel met de advocatuur en de rechters die ik her en der in het wild tegenkom, er geluisterd wordt naar de praktische problemen waar een gerechtsdeurwaarder tegenaan loopt bij een dergelijk beslag. Overleg met advocaten voordat het verzoekschrift wordt ingediend, voorkomt al veel onuitvoerbare verloven. Als een verlof naar mijn idee niet geheel duidelijk is, bel ik naar de rechter die het verlof heeft gegeven. Vaak kom je er samen dan wel uit.

Wat telt is dat iedere zaak uniek is en om een speciale aanpak vraagt. Wat betreft die verpakte goederen die met speciaal materieel naar de oppervlakte moesten worden gebracht, met een dosis tact zijn die inderdaad door medewerkers van de beslagene op de vrachtwagen van de bewaarder gezet. Diezelfde medewerkers konden de goederen twee dagen na de verlossende uitspraak van de rechter weer in dezelfde ruimte plaatsen toen het beslag was opgeheven in verband met het afwijzende vonnis. Immers, een verlof voor het leggen van bewijsbeslag is nog geen garantie dat er inderdaad inbreuk wordt gemaakt.

Mw. drs. M.J.P.A. de Wilde is waarnemend gerechtsdeurwaarder in Oosterhout.

Advocatuur Spoed opdrachten

Onze piketdeurwaarder staat 24/7 voor u paraat! »
Vragenuurtje & workshops

Onze deurwaarders komen graag bij u over de vloer! »
Landelijke dekking

Door samenwerking met onze collegae van Deurwaardersnet »
Services Bedrijven

Onze full-service praktijk staat garant voor maatwerk oplossingen op het gebied van incasso en credit-management. »
U hebt een schuld

Tref hier een regeling en vind antwoord op vragen »
Dossier-online

Inlog mogelijkheid voor klanten om actuele dossierstatus op te vragen »
Expertise centrum Nieuws

Laatste branche informatie, ontwikkelingen en overige berichten »
Informatie

Wet- en regelgeving, artikelen, scripties, documenten »
Team

Maak kennis met ons enthousiaste team! »